pomysł na pożywną zupę z pulpecikami mięsnymi
SKŁADNIKI
Zupa:
2 pory,
3 ziemniaki,
1 l bulionu,
sól, pieprz,
1 serek śmietankowy topiony,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła
Pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz, ząbek czosnku,
bułka tarta
WYKONANIE
Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na
rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w
kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy
czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko
razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami.
Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody
bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe
kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.
Wygląda super trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuń