mróz nas nie opuszcza, więc proponuję wszystkim pyszną rozgrzewającą zupę z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek
SKŁADNIKI
1/2 puszki pomidorów w kawałkach,
1 mała czerwona papryka,
1 marchew,
4 skrzydełka,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 l wody,
sól, pieprz, szczypta słodkiej i
ostrej papryki,
natka pietruszki,
liść laurowy,
3 ziela angielskie
Na grzanki:
1. Marchew obieramy, ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele
angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i
pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania
dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je,
obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat,
doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
2. Przygotowujemy grzanki: czosnek
przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy
oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej patelni na złoto.
Podczas smażenia posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Grzanki układamy na zupie bezpośrednio
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz