czwartek, 21 stycznia 2016

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

mróz nas nie opuszcza, więc proponuję wszystkim pyszną rozgrzewającą zupę z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek

 


SKŁADNIKI

1/2 puszki pomidorów w kawałkach,
1 mała czerwona papryka,
1 marchew,
4 skrzydełka,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 l wody,
sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki,
natka pietruszki,
liść laurowy,
3 ziela angielskie
Na grzanki:
2 kromki chleba, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie


WYKONANIE 
1. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
2. Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej patelni na złoto. Podczas smażenia posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Grzanki układamy na zupie bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz