poniedziałek, 25 stycznia 2016

MEKSYKAŃSKI KOCIOŁEK

danie jednogarnkowe, ostre i pożywne, to moja propozycja na sycący obiad lub obiadokolację



SKŁADNIKI
25 dag mięsa mielonego,
30 dag cienkiej kiełbasy,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
2 ostre papryczki pepperoni,
1 puszka fasoli czerwonej,
1 puszka kukurydzy,
1 cebula,
puszka pomidorów krojonych,
ok. 1/3 szkl. ryżu,
1 łyżka koncentratu,
1 łyżka mąki,
½ łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu, majeranku



WYKONANIE

Cebulę i papryki kroimy w kostkę, kiełbasę w plastry. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone, do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i chwilkę dusimy. Całość przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą, dusimy 10 min, dodajemy pomidory, osączoną fasolę i kukurydzę oraz ryż. Na patelni podsmażamy kiełbasę, dodajemy do całości. Doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić mąką. Całość dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz