sycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś
SKŁADNIKI:
40 dag pieczarek,
1 torebka ugotowanego ryżu,
1 duży por,
½ puszki groszku konserwowego,
10 dag sera żółtego w kawałku,
3 jajka ugotowane na twardo,
sól, pieprz,
ketchup,
majonez
WYKONANIE:
Pieczarki obieramy, gotujemy 20 min w
osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą i
zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż
układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy
groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na
groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę
pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy
warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę
podajemy z chlebem i wędliną.
Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna sałateczka Aniu :)
OdpowiedzUsuń