piątek, 1 stycznia 2016

SAŁATKA WARSTWOWA Z RYŻEM I PIECZARKAMI

sycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś



 SKŁADNIKI:

40 dag pieczarek,
1 torebka ugotowanego ryżu,
1 duży por,
½ puszki groszku konserwowego,
10 dag sera żółtego w kawałku,
3 jajka ugotowane na twardo,
sól, pieprz,
ketchup,
majonez

WYKONANIE:

Pieczarki obieramy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą i zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną.

2 komentarze: