dwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem
SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 24x39cm)
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
250g margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżeczki kakao
aromat rumowy
Krem:
330 ml śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
1 słoik wiśni drylowanych w zalewie,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżeczki kakao
aromat rumowy
Krem:
330 ml śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
1 słoik wiśni drylowanych w zalewie,
3 łyżki wódki
CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku
i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto
dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy
białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne.
Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w
ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto.
KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy
na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej
dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę ubijamy z cukrem pudrem,
wykładamy na ciasto, łyżką formujemy nierównomierne
fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz