niedziela, 17 stycznia 2016

FALE DUNAJU

dwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem



SKŁADNIKI

Ciasto: (blaszka 24x39cm)
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
250g margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżeczki kakao
aromat rumowy

Krem:
330 ml śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
1 słoik wiśni drylowanych w zalewie,
3 łyżki wódki

CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto.
KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto, łyżką formujemy nierównomierne fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz