poniedziałek, 11 stycznia 2016

KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym

małe babeczki na 2 kęsy pięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser


SKŁADNIKI

Babeczki: z podanej porcji wyszło 15 babeczek
2 szkl. mąki, 
3 żółtka, 
6 łyżek cukru, 
150 g margaryny, 
szczypta soli, 
1 łyżeczka kakao, 
1 łyżka śmietany

Krem orzechowy:
2 jajka, 
¾ szkl. cukru, 
¾ szkl. mleka, 
15 dag orzechów włoskich, 
200 g masła

Dodatkowo
olej
bułka tarta
½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne
czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji 


WYKONANIE 
Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.

Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem w małe kosteczki.

Babeczki napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz