na obiad często przygotowuję zapiekanki, ta jest pyszna i pożywna
SKŁADNIKI
Puree:
0,5 kg ziemniaków,
½ kalafiora,
2 łyżki masła,
2 łyżki mleka,
½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Nadzienie:
40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
2 marchewki,
1 cebula,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 puszka czerwonej fasoli,
słodka i ostra papryka,
sól, pieprz,
majeranek,
2 łyżki pikantnego ketchupu
WYKONANIE
1. Puree: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej
wodzie, dodajemy kalafiora i gotujemy do miękkości. Następnie
blendujemy, dodajemy mleko, masło i przyprawę. Połowę puree
układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie
paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką,
następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.
3.Nadzienie
wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre
przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki. Całość zapiekamy 25
min w 180 stopniach.
Robiłam kiedyś podobne danie, pyszne!
OdpowiedzUsuń