środa, 27 stycznia 2016

ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM

na obiad często przygotowuję zapiekanki, ta jest pyszna i pożywna

 


 

SKŁADNIKI

Puree:
0,5 kg ziemniaków,
½ kalafiora,
2 łyżki masła,
2 łyżki mleka,
½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków

Nadzienie:
40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
2 marchewki,
1 cebula,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 puszka czerwonej fasoli,
słodka i ostra papryka,
sól, pieprz,
majeranek,
2 łyżki pikantnego ketchupu



WYKONANIE

1. Puree: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy kalafiora i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy, dodajemy mleko, masło i przyprawę. Połowę puree układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min. 

3.Nadzienie wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki. Całość zapiekamy 25 min w 180 stopniach.


1 komentarz: