ciasto idealne na rozpoczęcie Nowego Roku, jest lekkie i orzeźwiające, zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Troszkę pracochłonne, ale smak wynagrodzi trudy związane z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka,
4 łyżki mąki,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
3 łyżki cukru,
1 łyżka kakao
Zielona masa:
1,5 szkl. soku zielonego np Pysio,
1 budyń waniliowy
Biała masa:
200 ml śmietany 30%,
½ tabliczki białej czekolady,
200 g serka na sernik,
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
4 banany,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w
1,5 szkl. wrzątku
drobne ciasteczka maślane,
sok pomarańczowy,
czekolada do oblewania ciast
WYKONANIE:
Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
15-20 min w 180 stopniach.
Zielona masa: 1 szkl. soku zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i
zagotowujemy.
Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę
ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu wystudzoną
żelatynę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt nasączamy sokiem
pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany
kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy
sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną
galaretką, pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie
przygotowujemy białą masę, którą rozsmarowujemy na galaretce. Na
masie układamy ciasteczka. Całość polewamy rozpuszczoną
czekoladą.
Wygląda pysznie )
OdpowiedzUsuń