piątek, 1 stycznia 2016

BANANOWY SONG

ciasto idealne na rozpoczęcie Nowego Roku, jest lekkie i orzeźwiające, zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Troszkę pracochłonne, ale smak wynagrodzi trudy związane z jego przygotowaniem





 SKŁADNIKI

Ciasto:

2 jajka,
4 łyżki mąki,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju,
3 łyżki cukru,
1 łyżka kakao

Zielona masa:
1,5 szkl. soku zielonego np Pysio,
1 budyń waniliowy

Biała masa:
200 ml śmietany 30%,
½ tabliczki białej czekolady,
200 g serka na sernik,
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
4 banany,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
drobne ciasteczka maślane,
sok pomarańczowy,
czekolada do oblewania ciast


WYKONANIE:

Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
Zielona masa: 1 szkl. soku zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i zagotowujemy.
Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu wystudzoną żelatynę.

Przełożenie ciasta: Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną galaretką, pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie przygotowujemy białą masę, którą rozsmarowujemy na galaretce. Na masie układamy ciasteczka. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto przed spożyciem schładzamy w lodówce, aby poszczególne warstwy dobrze zastygły.

1 komentarz: