doskonałe na kolację z kubkiem ciepłego mleka lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
100 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 250 g mąki,
1 jajko,
100 g rozpuszczonej margaryny
Farsz:
½ słoika dżemu brzoskwiniowego,
1 jabłko,
½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
3 łyżki masła,
2 łyżki wiórek kokosowych,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki
WYKONANIE
1.Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i
odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę,
jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt.
2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy
szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy
na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy na 25 min w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą.
5.Roladki posypujemy kruszonką.
6.Pieczemy w 180
stopniach 15-18 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz