pyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami
SKŁADNIKI
Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm
1,5 szkl. mąki,
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru
Masa wiśniowa
1,5 szkl. mąki,
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru
Masa wiśniowa
1 l drylowanych wiśni w syropie,
1 galaretka wiśniowa,
2 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka wiśniowa,
2 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt makowy
2 jajka,
1/3 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1/3 szkl. maku,
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ajerkoniakowy
1/3 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1/3 szkl. maku,
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ajerkoniakowy
1 budyń
waniliowy,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ l mleka,
5 łyżek cukru,
1 kostka masła,
½ szkl. ajerkoniaku
Dodatkowo
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ l mleka,
5 łyżek cukru,
1 kostka masła,
½ szkl. ajerkoniaku
Dodatkowo
2 paczki
herbatników,
wiórki kokosowe,
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe,
polewa czekoladowa
WYKONANIE
Ciasto kruche z bezą: Mąkę
mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy
żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na
blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z
cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto,
pieczemy jeszcze 15 min.Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia.
Biszkopt makowy:Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.
PRZEŁOŻENIE
CIASTA:
Ciasto
kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki –
polewa – wiórki kokosowe
Bardzo apetyczna fantazja:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuń