sobota, 30 stycznia 2016

WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA

 pyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami



SKŁADNIKI

Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm
1,5 szkl. mąki,
 3 jajka, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
120 g margaryny, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 ½ szkl. cukru

Masa wiśniowa
1 l drylowanych wiśni w syropie,
1 galaretka wiśniowa, 
2 łyżeczki żelatyny, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt makowy
2 jajka,
 1/3 szkl. mąki, 
1/3 szkl. cukru, 
1/3 szkl. maku,
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy
1 budyń waniliowy, 
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
½ l mleka, 
5 łyżek cukru, 
1 kostka masła, 
½ szkl. ajerkoniaku

Dodatkowo
2 paczki herbatników, 
wiórki kokosowe, 
polewa czekoladowa

WYKONANIE
Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min.

Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia.

Biszkopt makowy:Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.

Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.  
 
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe


2 komentarze: