sobota, 9 stycznia 2016

ROLADA Z OCZKIEM

efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał



SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 czekolada o smaku toffi
garść siekanych orzechów
2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego
Dodatkowo:
cukier puder
galaretka wiśniowa



WYKONANIE
1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 26x40 cm wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika.
3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy.
4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło.




4 komentarze:

  1. Urocza roladka i zapewne smaczna :) Lubię rolady :) Jola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję Jolu, zapraszam do testowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam rolady różne, w niedzielę mam gości i chyba się o nią pokuszę :)

    OdpowiedzUsuń