efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 czekolada o smaku toffi
garść siekanych orzechów
2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 czekolada o smaku toffi
garść siekanych orzechów
2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego
Dodatkowo:
cukier puder
galaretka wiśniowa
cukier puder
galaretka wiśniowa
WYKONANIE
1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem,
dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i
delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 26x40 cm wyłożoną
papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach.
Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z
piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę.
Zostawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do
kwadratowego pojemnika.
3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy
budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu
rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i
orzechy.
4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski
galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce,
żeby się lepiej kroiło.
Urocza roladka i zapewne smaczna :) Lubię rolady :) Jola :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Jolu, zapraszam do testowania ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam rolady różne, w niedzielę mam gości i chyba się o nią pokuszę :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba
Usuń