poniedziałek, 1 sierpnia 2016

OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU

tradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek




SKŁADNIKI
ogórki,
gałązki kopru (z kwiatostanem),
liście laurowe,
ziarna pieprzu czarnego,
ziarna ziela angielskiego,
ziarna gorczycy,
chrzan,
czosnek

Zalewa:
1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody



WYKONANIE

Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. 
Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy, odstawiamy do ukiszenia. Po około tygodniu pasteryzujemy ok. 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz