czwartek, 25 sierpnia 2016

KRUCHA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI

Pyszne kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką

 


SKŁADNIKI

CIASTO:
1 ½ szkl. mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
2 żółtka
Szczypta soli
Bułka tarta

Nadzienie:
Śliwki, 1 brzoskwinia
Piana z białek:
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego


Kruszonka:
3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek kokosowych

WYKONANIE

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu.
Ubijamy pianę z białek na sztywno,  dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam kruchego ciasta, a Twoje wygląda tak apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń