sobota, 13 sierpnia 2016

CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI

pyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami

 



SKŁADNIKI

Biszkopt:
4 jajka,
2 budynie czekoladowe,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
400 ml śmietany 30%,
1 gorzka czekolada,
½ tabliczki mlecznej czekolady,
1 śmietan-fix

Dodatkowo:
jagody,
biała czekolada



WYKONANIE
Biszkopt:
Budyń, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty.

Krem:
śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix.

Biszkopt smarujemy ¾ kremu, posypujemy jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy białą czekoladą i kuleczkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz