wtorek, 9 sierpnia 2016

PEŁNOZIARNISTE GOFRY

Niedawno dostałam gofrownicę, więc postanowiłam ją wypróbować - na początek pełnowartościowa wersja gofrów- z użyciem mąki graham i razowej, doskonałe na śniadanie, podane z ulubionym dżemem lub serkiem i owocami. Smacznego !!!

 







 

SKŁADNIKI

200 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
½ szkl. mąki razowej Młynomag,
½ szkl. mąki graham Młynomag,
50 ml oleju,
szczypta soli,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia




WYKONANIE

Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mleko oraz mąki wymieszane z proszkiem. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę wody. Gofrownicę smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Gofrownicę rozgrzewamy, gdy już będzie dobrze rozgrzana nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy ok 4-5 min. Następnie studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło mi 6 gofrów.



 Gofry podałam z kleksami bitej śmietany oraz konfiturą z czerwonej porzeczki Luks Pomada, która doskonale komponuje się z pełnoziarnistymi goframi.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz