niedziela, 28 sierpnia 2016

CIASTO Z CUKINIĄ I JAGODAMI

z cukinii można wyczarować wiele potraw, w tym również ciasto na słodko, dodatek jagód stanowi idealne uzupełnienie - ciasto robi się szybko, a dzięki cukinii jest wilgotne

 


SKŁADNIKI
1 kostka masła,
2/3 szkl. cukru pudru,
2 jajka,
200 g startej na grubych oczkach cukinii,
1 1/3 szkl. mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru cynamonowego,
3 łyżki wiórek kokosowych
1/3 szkl. jagód

WYKONANIE
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce razem ze skórką, osączamy z nadmiaru soku.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier cynamonowy, wiórki kokosowe oraz cukinię – mieszamy łyżką, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy o wymiarach 24x12 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Uwaga: składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz