środa, 10 sierpnia 2016

ODRYWANE BUŁECZKI

Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A że dziś mamy taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor.

 


SKŁADNIKI

Nadzienie:
200 g sera w kostce
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki jagód

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 łyżki cukru
ok 250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli




WYKONANIE 


Farsz: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Ciasto: Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x 20 zostawiając niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.









3 komentarze:

  1. Super bułeczki, bardzo lubię wypieki z jagodowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale słodko wyglądają :)
    Mega!

    OdpowiedzUsuń