piątek, 16 marca 2018

SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM

 Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne.




SKŁADNIKI
Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 lyżka kakao

Krem kajmakowy:
puszka kajmaku Helio,
200 g masła,
1 łyżeczka kakao

Krem śmietanowo-serowy:
200 g kremówki,
200 g maskarpone,
1 łyżka cukru pudru

Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
dżem wiśniowy




WYKONANIE
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).

Krem kajmakowy:
Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik.

Krem śmietanowo-serowy:
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy.

Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.

Przełożenie: Ciasto smarujemy kremem kajmakowym, smarujemy lekko dżemem, przykrywamy drugim biszkoptem, przekładamy jasnym kremem, smarujemy czekoladą.




6 komentarzy: