Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne.
SKŁADNIKI
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 lyżka kakao
Krem kajmakowy:
puszka kajmaku Helio,
200 g masła,
1 łyżeczka kakao
Krem śmietanowo-serowy:
200 g kremówki,
200 g maskarpone,
1 łyżka cukru pudru
Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo:
dżem wiśniowy
WYKONANIE
Ciasto: Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,
następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie,
wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w
180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można
dodatkowo nasączyć).
Krem kajmakowy:
Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie
kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik.
Krem śmietanowo-serowy:
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy.
Słonecznik: Na
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy
na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji.
Polewa: Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
Przełożenie: Ciasto
smarujemy kremem kajmakowym, smarujemy lekko dżemem, przykrywamy
drugim biszkoptem, przekładamy jasnym kremem, smarujemy czekoladą.
Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńCiasto cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńA gdzie ten krem advocatowy???
OdpowiedzUsuńdo kremu dodajemy kajmak o smaku advocata
UsuńWielkość blachy jaka ?
OdpowiedzUsuń24x38 cm
Usuń