Pyszna babka z samych białek, to pomysł na kryzysową babkę świąteczną, albo na wykorzystanie nadmiernej ilości białek.
SKŁADNIKI
10
dag cukru,
½
szkl. oleju,
15
dag mąki pszennej,
1,5
szkl. mąki pszennej,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1
łyżka kakao
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Wlewamy olej i nadal miksujemy. Z odważonej mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodajemy do białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz