sobota, 17 marca 2018

BABKA ZEBRA

Pyszna babka z samych białek, to pomysł na kryzysową babkę świąteczną, albo na wykorzystanie nadmiernej ilości białek.


                                                                SKŁADNIKI
4 białka,
10 dag cukru,
½ szkl. oleju,
15 dag mąki pszennej,
1,5 szkl. mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao





WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Wlewamy olej i nadal miksujemy. Z odważonej mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodajemy do białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz