szybkie muffinki na imprezę karnawałową, wygodne w formie małe babeczki z masą o smaku tiramisu
SKŁADNIKI
Muffinki:
1 szkl. mąki,
1 jajko,
3 łyżki śmietany 12%,
2 łyżki
oleju,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Krem:
200 g serka mascarpone,
3 łyżki
śmietany kremówki,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki likieru
amaretto
Dodatkowo:
mocna kawa, kakao gorzkie
WYKONANIE
Ciasto: Mokre składniki mieszamy w
1 misce, do 2 miski przekładamy suche składniki. Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w
180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy
zaparzoną kawą.
Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy
serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i
dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao.
Polecam. Muffinki zrobione z przepisu Słodkiego Bratka wyszły wyborne. Proszę o więcej takich przepisów.
OdpowiedzUsuńZgadzam sie wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń