niedziela, 3 stycznia 2016

CIASTO KRÓWKA

ciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną

 

 


SKŁADNIKI 

Biszkopt:
4 jajka,
0,5 szkl. cukru, 
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżka oleju

Ciasto orzechowe:
4 białka, 
0,5 szkl. cukru, 
20 dag zmielonych orzechów włoskich, 
1 łyżka mąki pszennej, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
1 łyżka bułki tartej, 
2 łyżki miodu, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła, 
1 puszka masy krówkowej kakaowej, 
2 łyżki spirytusu

Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny, 
3 łyżki mleka, 
3 łyżki cukru, 
3 łyżki kakao

Posypka orzechowa:
0,5 szkl. orzechów arachidowych, 
3 łyżki margaryny, 
3 łyżki cukru, 
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki, 
herbata do nasączenia ciast




 WYKONANIE

Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min.

Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku.

Polewa: Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników.

Posypka orzechowa :Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i cukier – podsmażamy na patelni na złoty kolor, mieszamy z miodem.

Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe nasączamy, smarujemy dżemem a następnie kremem krówkowym, nakładamy biszkopt nasączony herbatą, polewamy polewą, posypujemy orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz