ciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną
SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jajka,
0,5 szkl. cukru,
4 łyżki
mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku
do pieczenia,
1 łyżka oleju
Ciasto orzechowe:
4 białka,
0,5 szkl. cukru,
20 dag
zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka
mąki ziemniaczanej,
1 łyżka bułki tartej,
2 łyżki miodu,
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła,
1 puszka masy krówkowej
kakaowej,
2 łyżki spirytusu
Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki mleka,
3
łyżki cukru,
3 łyżki kakao
Posypka orzechowa:
0,5 szkl. orzechów arachidowych,
3
łyżki margaryny,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
herbata do
nasączenia ciast
WYKONANIE
Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę
składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20
min. w 180 stopniach.
Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę,
dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą
składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy
20 min.
Krem: Masło ucieramy, dodajemy
masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla
podkreślenia smaku.
Polewa: Rozpuszczamy margarynę z mlekiem,
dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników.
Posypka orzechowa :Margarynę rozpuszczamy, dodajemy
posiekane orzechy i cukier – podsmażamy na patelni na złoty
kolor, mieszamy z miodem.
Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe nasączamy, smarujemy
dżemem a następnie kremem krówkowym, nakładamy biszkopt nasączony
herbatą, polewamy polewą, posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz