mała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie
SKŁADNIKI
CIASTO:
1,5
szkl.mąki pszennej
25
g drożdży
2
łyżki oliwy
0,5
łyżeczki soli
odrobina
cukru
ok.
0,5 szkl.ciepłej wody
Nadzienie:
¼
kostki masła
1
mała cukinia
30
dag pieczarek,
1
cebula,
1
kiełbaska śląska,
sól,
pieprz,
1
ząbek czosnku
1
łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki,
2
łyżki koncentratu pomidorowego,
1
łyżka ketchupu,
4
łyżki starej na grubych oczkach goudy,
2
małe kuleczki mozzarelli
WYKONANIE
Ciasto: W
ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki
mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy
resztę mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczone
drożdże, wyrabiamy ciasto dodając oliwę, gdyby ciasto było za
rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody.
Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
W
tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Pieczarki
obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię myjemy ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki,
następnie cukinię i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy do miękkości,
na końcu przyprawiamy przyprawami. Ketchup i koncentrat mieszamy z
bazylią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt,
smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę
drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i
pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz
pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm
paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby
powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w 180 stopniach.
Fana przekąska, super pomysł
OdpowiedzUsuń