sobota, 23 stycznia 2016

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM

pożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy



SKŁADNIKI
1 woreczek ryżu,
1 podwójna pierś z kurczaka,
4 duże ogórki kiszone,
1 papryka czerwona,
1 duża cebula czerwona,
½ puszki kukurydzy,
200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego,
1 nieduży brokuł,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry


WYKONANIE
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę, cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu,kurczak,papryka, kukurydza, sos, ser, brokuł. Przed spożyciem najlepiej sałatkę schłodzić co najmniej godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły.


1 komentarz: