czyli faworki o smaku orzechowym, nie może ich zabraknąć podczas karnawału, doskonale smakują do gorącej kawy, szybko się robi i doskonale smakują
SKŁADNIKI
¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. cukru pudru,
2 szkl. mąki,
3 żółtka,
1 całe jajko,
1 łyżka octu spirytusowego,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Zmielone orzechy mieszamy z cukrem
pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i
ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto,
odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy,
tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym oleju
z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawy przepis,musze wyprobowac,pozdrawiam.Alina
OdpowiedzUsuń