niedziela, 24 stycznia 2016

ORZECHOWY CHRUST

czyli faworki o smaku orzechowym, nie może ich zabraknąć podczas karnawału, doskonale smakują do gorącej kawy, szybko się robi i doskonale smakują

 



SKŁADNIKI
¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. cukru pudru,
2 szkl. mąki,
3 żółtka,
1 całe jajko,
1 łyżka octu spirytusowego,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania



WYKONANIE
Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis,musze wyprobowac,pozdrawiam.Alina

    OdpowiedzUsuń