środa, 6 stycznia 2016

RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

tradycyjne rurki z kremem budyniowym to doskonała propozycja na karnawał 

 


SKŁADNIKI

Ciasto:
125 g masła,
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. śmietany,
szczypta soli

Krem:
1 ½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
1 białko,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształ,
3 łyżki masła do posmarowania foremek


WYKONANIE

Ciasto: składniki na ciasto łączymy ze sobą, wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.

Krem:1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz