niedziela, 10 stycznia 2016

MURZYNEK Z CYNAMONEM I POWIDŁAMI

przepis dziecinnie prosty, zawsze się udaje, pierwszy raz zrobiłam murzynka z tego przepisu, gdy miałam około 10 lat

SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka
2 szkl. cukru
250 g margaryny
2 łyżki powideł śliwkowych
4 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa: 

1/3 kostki masła,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
4 łyżki kakao





WYKONANIE 

Ciasto: Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy  po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przekłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków i polewamy polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać cukrem pudrem.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.

1 komentarz:

  1. ciasto jest super! owocowo-czekoladowe.bardzo smaczne! - polecam -Rzodkiewka

    OdpowiedzUsuń