poniedziałek, 4 stycznia 2016

KREM CEBULOWO-CZOSNKOWY

w najbliższym czasie pogoda nie będzie nas rozpieszczać, czekają nas mroźne dni i noce, dlatego doskonale sprawdzi się taka zupa, która nas rozgrzeje


SKŁADNIKI 

1 bulionu warzywnego lub drobiowego,
4 cebule,
2 ząbki czosnku,
100 g serka śmietankowego topionego,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
2 łyżki masła,

grzanki:
2 kromki chleba, 
masło,
 ulubione zioła

dodatkowo: 3 łyżki startego żółtego sera


WYKONANIE

Bulion zagotowujemy z serkiem i czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem.

Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor.




5 komentarzy:

  1. witam. rurki z kremem z przepisu "słodkiego bartka" sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa cebulowa pyszna, smakowała całej ekipie:) B...A

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa cebulowa była pyszna:)B.

    OdpowiedzUsuń