wtorek, 31 maja 2016

TORT MIŚ

 czekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka

 


 


SKŁADNIKI

Biszkopt: tortownica o śr 20 cm
3 jajka,
½ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu

Poncz:
½ szkl. herbaty

Krem:
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
wiśnie w syropie,
2 łyżki śmietany 36%,
cukierki,
kilka biszkoptów

WYKONANIE

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka. W ¼ szkl. mleka rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao.

Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort.

2 komentarze: