niedziela, 15 maja 2016

FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI

Pyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!!


SKŁADNIKI

Ciasto: (blaszka 24x39cm)
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
250 g margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżeczki kakao
aromat arakowy

Krem budyniowy:
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
3 łyżki wiórek kokosowych,
1 łyżka likieru kokosowego
1 margaryna
 
Dodatkowo:
truskawki,
galaretka truskawkowa

WYKONANIE

Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Układamy truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach.
Krem: W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz alkohol.
Po upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy na połówki, układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na truskawki.

 

3 komentarze: