niedziela, 15 maja 2016

SEROWE RACUSZKI

 Dziś mamy niedzielę, więc postanowiłam zrobić sobie pyszne, leniwe śniadanko, gdyż w tygodniu nie mam na to czasu. Śniadanie na słodko to coś, za czym przepadam, do tego mnóstwo owoców, kawa lub sok i taki początek niedzieli jest najfajniejszy.

Takie racuszki możecie również przygotować na deser lub podwieczorek, dzieciom z pewnością przypadną do gustu ;)

 




 


SKŁADNIKI 
Racuszki:
150 g serka waniliowego homogenizowanego,
ok. ¾ szkl. mąki pszennej,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 op. cukru waniliowego,

Przełożenie:
150 g gęstego serka waniliowego,
owoce,
masło do smażenia



WYKONANIE

Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie), smażymy na złoto z obu stron, następnie osączamy na ręczniku papierowym.
Środek racuszka smarujemy konfiturą, a dookoła wyciskamy szprycą porcję serka, układamy następny racuszek, i postępujemy ponownie tak jak za 1 razem. Na ostatnim racuszku na wierzchu robimy kleks z serka i konfitury oraz układamy owoce.



Do przełożenia racuszków użyłam konfitury z czarnego bzu od LUKS POMADA, która przełamała słodki smak racuszków i serka. Smak ma nietypowy, lekko wytrawny,który doskonale uzupełnia się w tym daniu. POLECAM!!!

2 komentarze: