sobota, 7 maja 2016

RURKI Z KREMEM KAWOWYM

 pyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia

 


 

SKŁADNIKI

Ciasto:
125 g masła,
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. śmietany,
szczypta soli

Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej Subtil,
3 łyżki likieru kawowego

Dodatkowo:
1 białko,
2 łyżki cukru kryształ,
3 łyżki masła do posmarowania foremek



WYKONANIE

Ciasto:
składniki na ciasto łączymy ze sobą, wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach.

Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki.



Rurki podałam z kawą SUBTIL, którą możecie zakupić na stronie www.przyjacielekawy.pl/, jest to sklep internetowy doskonały dla smakoszy kawy ;)

Kawa Subtil zachwyca swoim łagodnym smakiem i delikatnością, polecam!!!

2 komentarze:

  1. Rurki prezentują się przepysznie :) A jeszcze ten krem kawowy, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, porywam jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń