sobota, 14 maja 2016

TRUSKAWKOWE USTA ADAMA

Truskawkowe usta Adama, to ciasto chyba większości osób znane, postanowiłam je trochę zmodyfikować i dodać truskawki oraz galaretkę.

 

SKŁADNIKI
 
Ciasto na blaszkę 28x20cm:
2 jajka,
1/2 szkl. zsiadłego mleka,
1/4 szkl. oleju,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

Krem truskawkowy:

330 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
25 dag truskawek,
2 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
małe okrągłe biszkopty,
dżem truskawkowy,
galaretka truskawkowa

WYKONANIE
Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.  Po upieczeniu ciasto można lekko nasączyć, np. sokiem.



Krem truskawkowy: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. Truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. 
Na wierzchu kremu układamy pokrojone truskawki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.
Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje.


3 komentarze: