środa, 2 marca 2016

ZUPA POROWA Z GRZANKAMI

Zupa doskonale rozgrzewa, jest lekka i pożywna, a chrupiące grzanki dodają smaku potrawie.


SKŁADNIKI
 1 por,
2 ziemniaki,
1 marchew,
100 g serka topionego,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki startego żółtego sera,
2 kromki chleba,
4 łyżki masła,
2 l bulionu drobiowego




WYKONANIE 
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w plastry.W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pora, a następnie ziemniaki i marchew, podsmażamy, podlewamy bulionem, gdy składniki już zmiękną, dodajemy serek pokrojony w kostkę i pietruszkę, mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła (możemy doprawić ulubionymi przyprawami). Zupę posypujemy grzankami oraz żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz