środa, 30 marca 2016

MINI SZARLOTKI

Dziś światowy dzień muffina, z tej okazji zapraszam Was na szarlotki w formie małych muffinek, doskonałe na 1 kęs do popołudniowej kawki.

 





SKŁADNIKI

Suche składniki:
1 szkl. mąki,
2 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu,
szczypta soli,
Mokre składniki:
1 jajko,
1/2 szkl. śmietany 12%,
1/4 szkl. oleju
Kruszonka:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
mały słoiczek prażonych jabłek (ok. 170 g)



WYKONANIE

Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem,  mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz