poniedziałek, 21 marca 2016

DOMEK BABY JAGI

Przepis znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Ciasto pewnie znane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek Baby Jagi. Jest to ciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa.

 

SKŁADNIKI
400 g sera białego,
1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej,
3/4 szkl. cukru pudru,
olejek waniliowy,
2 łyżki kakao

Polewa kakaowa:
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
1/2 op. galaretki truskawkowej,
wiórki truskawkowe do dekoracji

 



WYKONANIE 

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, wlewamy do prostokątnego naczynia, pozostawiamy do stężenia.
Ser i masło wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy, dodajemy cukier i olejek, miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dzielimy ją na połowę, do 1 dodajemy kakao. 
Herbatniki układamy na folii aluminiowej (pod folię najlepiej położyć ściereczkę) 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie nr 1), smarujemy masą kakaową (zdjęcie nr 2. Układamy drugą warstwę herbatników smarujemy jasną masą. Z galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie polewamy polewą i dekorujemy wiórkami.


zdjęcie nr 1
zdjęcie nr 2

zdjęcie nr 3
zdjęcie nr 3


Polewa: masło, cukier i mleko podgrzewamy, następnie dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników.



  Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego CUKIETERIA mają tam ogromny wybór produktów niezbędnych do tworzenia słodkich wypieków i deserów.

 

1 komentarz: