czwartek, 10 marca 2016

BABKA CYTRYNOWA

Ciasto idealnie sprawdzi się podczas Świat Wielkanocnych, jak również do niedzielnej kawy.




 SKŁADNIKI
200 g margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
3 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cytryna


WYKONANIE
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz