środa, 16 marca 2016

BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM

Małe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół.

 


 SKŁADNIKI

Ciasto na 15 babeczek:
2 szkl. mąki,
 3 żółtka, 
6 łyżek cukru, 
150 g margaryny, 
szczypta soli, 
1 łyżka śmietany,
 olej i bułka tarta do foremek
Krem czekoladowy:
1 szkl. śmietany 30%,
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Dodatkowo: 
czekoladowe jajka, 
kolorowe kuleczki 


WYKONANIE

Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 
Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Piękne i pyszne. Uwielbiam kruche babeczki z kremem :)

    OdpowiedzUsuń