czwartek, 17 marca 2016

CHRUPIĄCA SAŁATKA

Lekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę.


 SKŁADNIKI 

200 g sałaty roszponki,
kilka liści sałaty rzymskiej,
2 jajka,
1 pomidor,
150 g sera feta,
2 łyżki łuskanego słonecznika,
kawałek zielonej papryki,

Na grzanki:
2 łyżki masła,
2 kromki chleba,
1 łyżeczka bazylii suszonej

Sos koperkowy:
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki wody,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz



WYKONANIE

Roszponkę układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem.

Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią, smażymy na złoto z każdej strony.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz