wtorek, 22 marca 2016

PASIASTA ROLADA Z KAWĄ

pyszna rolada z kremem kawowym oraz nutką alkoholu


 SKŁADNIKI

Biszkopt
7 jajek
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
2 jajka
¾ szkl. cukru
1 kostka margaryny
1 łyżka spirytusu

dodatkowo:
2 łyżki kawy sypanej



WYKONANIE
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodajemy olej, aby biszkopt dobrze się zwijał.Tak przygotowaną masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao. Za pomocą szprycy, woreczka foliowego lub łyżki nakładamy na przemian jasne i ciemne skośne pasy. Biszkopt pieczemy ok. 10 min.w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier z biszkopta, zawijamy w ściereczkę, studzimy. Biszkopt lekko nasączamy kawą.


Krem: kawę zaparzamy, przecedzamy, studzimy. Ucieramy mikserem margarynę. Na parze ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do margaryny - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone fusy oraz spirytus, dokładanie mieszamy.

 Biszkopt przekładamy kremem, zwijamy w roladę, schładzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

 

 

2 komentarze:

  1. Pyszna rolada, pięknie się prezentuje, a do tego jest kawowa, moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń