sobota, 5 marca 2016

PRZEKŁADANIEC SEROWY KOKOSOWO-KAKAOWY

Nie jest to tradycyjny sernik, ponieważ nie piecze się go w piekarniku, ale gotuje w garnku, więc na pewno nam nie opadnie :) 


SKŁADNIKI

Ciasto kakaowe:
4 jajka, 
3/4 szkl. cukru, 
1 op. cukru waniliowego, 
1/2 szkl. oleju, 
2 szkl. mąki pszennej, 
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 łyżki kakao

Wkładka kokosowa:
5 białek, 
¾ szkl. cukru, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
100 g wiórek kokosowych,
 2 łyżki kisielu truskawkowego.

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, 
5 żółtek, 
ok.3/4 szkl. cukru (słodkość wg uznania), 
½ szkl. mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
olejek pomarańczowy, 
15 dag margaryny

Polewa kakaowa:
2 łyżki margaryny, 
2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 
2 łyżki cukru, 
2 łyżki kakao

Dekoracja:
wiórki kokosowe, 
skórka pomarańczowa, 
kolorowe cukierki 



WYKONANIE 

Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 placki.

Wkładka kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kisiel oraz wiórki, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

Masa serowa: Ser mielimy w maszynce. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto.

Polewa kakaowa: Margarynę, cukier i mleko podgrzewamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kakaowe – połowa masy serowej- wkładka kokosowa- masa serowa – ciasto kakaowe- polewa kakaowa – dekoracja

2 komentarze:

  1. Same wspaniałości nam serwujesz ...
    Bardzo ciekawy przepis jak dla mnie rewelacyjny ,połączenie sera ,kokosu
    Uwielbiam)

    OdpowiedzUsuń