Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
blaszka: 24x38 cm
7 jajek,
¾ szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza orzechowa:
5 białek,
5 łyżek cukru,
200 g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem:
1 kostka masła,
1 szkl. mleka,
¾ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
polewa czekoladowa,
WYKONANIE
Biszkopt:
Żółtka ubijamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka,
na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok.
25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2
placki.
Beza orzechowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do
pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na
złoty kolor.
Krem:
W 1/3 mleka rozrabiamy budyń,
pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy
rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce
budyń, następnie kakao a na końcu spirytus.
Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem,
następnie połową kremu, przykrywamy bezą orzechową, smarujemy
resztą kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą.
Aniu a czy jest to typowy wypiek na Święto Trzech Króli? Fajne ciacho ale czy tradycyjne? znasz pochodzenie?
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho, prezentuje się znakomicie, pewnie jest pyszne:) czy aby na pewno jest jednak związane z tradycyjnymi wypiekami z okazji święta 3 króli? dołączyłaś je do akcji...
OdpowiedzUsuń