Moi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem.
Torcik ten idealnie pasuje na rozpoczęcie Nowego 2017 Roku !!!
Dziękuję Wam za liczne komentarze, mam nadzieję, że ten Nowy Rok będzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga.
SKŁADNIKI
Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki zmielonych orzechów
laskowych,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
Krem:
150 g masła,
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki nutelli,
45 g wafli orzechowych,
2 łyżki likieru czekoladowego
Dodatkowo:
rozdrobnione orzechy do dekoracji,
czekolada do dekoracji,
¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody,
WYKONANIE
Ciasto: z papieru do pieczenia wycinamy
kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy
bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na
sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka.
Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników,
delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po
wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt
przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad
kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę,
nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy
pokruszone wafelki.
Biszkopt przekładamy kremem z
pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka.
Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy,
posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami.
Ależ piękny! Szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/