niedziela, 1 stycznia 2017

TORT FERRERO ROCHER

Moi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem.

 



Torcik ten idealnie pasuje na rozpoczęcie Nowego 2017 Roku !!!

Dziękuję Wam za liczne komentarze, mam nadzieję, że ten Nowy Rok będzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga. 

 



SKŁADNIKI
Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli


Krem:
150 g masła,
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki nutelli,
2 łyżki likieru czekoladowego


Dodatkowo:
rozdrobnione orzechy do dekoracji,
czekolada do dekoracji,
¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody,



WYKONANIE 

Ciasto: z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą.



Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. 



Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami.




1 komentarz:

  1. Ależ piękny! Szkoda jeść :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń