poniedziałek, 30 stycznia 2017

ORKISZOWE MUFFINKI Z JAGODAMI

Pożywne muffinki z dużą ilością błonnika, doskonałe na 2 śniadanie czy na deser. Z podanej ilości cukru muffinki nie są za słodkie, więc jeśli lubicie słodkie wypieki możecie zwiększyć ilość cukru. Czy nie prezentują się uroczo w tych papilotkach? Możecie je zakupić na stronie PAPILART.

 






 


SKŁADNIKI
Suche:
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru brązowego,
2 łyżki posiekanych orzechów,
½ łyżeczki cynamonu

Mokre:
1 jajko,
100 ml maślanki,
40 ml oleju,

Dodatkowo:
3 łyżki jagód,
3-4 kostki gorzkiej czekolady




WYKONANIE

Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mokre składniki, następnie połączone ze sobą suche składniki, mieszamy razem, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny, nakładamy do 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz