Pożywne muffinki z dużą ilością błonnika, doskonałe na 2 śniadanie czy na deser. Z podanej ilości cukru muffinki nie są za słodkie, więc jeśli lubicie słodkie wypieki możecie zwiększyć ilość cukru. Czy nie prezentują się uroczo w tych papilotkach? Możecie je zakupić na stronie PAPILART.
SKŁADNIKI
Suche:
120 g mąki orkiszowej,
50 g płatków owsianych,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru brązowego,
2 łyżki posiekanych orzechów,
½ łyżeczki cynamonu
Mokre:
1 jajko,
100 ml maślanki,
40 ml oleju,
Dodatkowo:
3 łyżki jagód,
3-4 kostki gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy
mokre składniki, następnie połączone ze sobą suche składniki,
mieszamy razem, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffiny, nakładamy do 2/3 wysokości
papilotek. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz