Od dawna chodziło za mną proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Musicie je koniecznie zrobić na niedzielę. Do ciasta proponuję słodkie wino Monte Santi, które idealnie komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli chcecie mieć udane popołudnie to połączenie poniższego ciasta oraz wina Monte Santi jest dla Was najlepszym rozwiązaniem.
SKŁADNIKI
160 g mąki tortowej Extra,
160 g masła,
140 g cukru,
3 jajka,
1 łyżka cukru brązowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy,
3 łyżki mleka
WYKONANIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda
nasienne, kroimy w dużą kostkę. Masło ucieramy z cukrem białym i
brązowym, dodajemy po 1 jajku, następnie resztę suchych składników
oraz aromat, miksujemy wszystko razem. Dodajemy jabłka, mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do formy silikonowej z kominem o
średnicy 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto
pozostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz