sobota, 14 stycznia 2017

MIODOWA KANAPKA

Pyszny deser "do ręki", to dwie masy zawarte pomiędzy herbatnikami z miodowymi płatkami śniadaniowymi w środku. Ze względu na wygodę trzymania, doskonale sprawdzi się podczas karnawału i nie tylko.  Inspiracji zaczerpnęłam z Internetu na popularne ciasto Kinder Country, które zmodyfikowałam.

 

 

Idealnie z tym deserem komponuje się słodkie wino Monte Santi, o harmonijnym owocowym aromacie. Podczas imprezy karnawałowej nie może go zabraknąć !!! 

 


 


SKŁADNIKI
250 g śmietany 30%,
200 g serka z wiaderka,
150 g białej czekolady,
75 g mlecznej czekolady,
1,5 szkl. płatków Mlekołaki miodo kółka Lubella,




WYKONANIE
1. Prostokątną formę wykładamy folią, układamy 6 herbatników.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 150 g śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, mieszamy delikatnie, następnie białą czekoladę, na końcu dodajemy płatki, mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy.

4.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę. Rozsmarowujemy na jasnej masie. 
5. Na wierzchu układamy herbatniki, lekko dociskamy. 
6. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.










4 komentarze:

  1. Gdzie dodać białą czekoladę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za pominięcie, białą czekoladę dodajemy do masy śmietanowo-serowej, juz poprawiłam w przepisie

      Usuń