Pyszny deser "do ręki", to dwie masy zawarte pomiędzy herbatnikami z miodowymi płatkami śniadaniowymi w środku. Ze względu na wygodę trzymania, doskonale sprawdzi się podczas karnawału i nie tylko. Inspiracji zaczerpnęłam z Internetu na popularne ciasto Kinder Country, które zmodyfikowałam.
Idealnie z tym deserem komponuje się słodkie wino Monte Santi, o harmonijnym owocowym aromacie. Podczas imprezy karnawałowej nie może go zabraknąć !!!
SKŁADNIKI
250 g śmietany 30%,
200 g serka z wiaderka,
150 g białej czekolady,
75 g mlecznej czekolady,
1,5 szkl. płatków Mlekołaki miodo kółka Lubella,
WYKONANIE
1. Prostokątną formę wykładamy folią,
układamy 6 herbatników.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej, studzimy. 150 g śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, mieszamy delikatnie, następnie białą czekoladę, na końcu dodajemy płatki,
mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy.
4.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej. Resztę śmietany ubijamy na sztywno,
dodajemy rozpuszczoną mleczną czekoladę. Rozsmarowujemy na jasnej
masie.
5. Na wierzchu układamy herbatniki, lekko dociskamy.
6. Całość
chłodzimy kilka godzin w lodówce.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńGdzie dodać białą czekoladę ?
OdpowiedzUsuńprzepraszam za pominięcie, białą czekoladę dodajemy do masy śmietanowo-serowej, juz poprawiłam w przepisie
Usuń