Zdrowa i smaczna propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem. Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.
SKŁADNIKI
150 g serka z wiaderka (lub
homogenizowanego),
½ szkl. mąki pszennej tortowej,
½ szkl. płatków orkiszowych,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
2 łyżki oleju kokosowego ,
ewentualnie kilka łyżek mleka
Dodatki:
syrop klonowy,
gruszka
WYKONANIE
Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką,
dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz
sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję
dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min.
Następnie
nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając
już tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Z podanej porcji wyszło
mi 9 placuszków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz