poniedziałek, 16 stycznia 2017

PLACUSZKI ORKISZOWE

Zdrowa i smaczna propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem.  Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.

 







SKŁADNIKI
150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego),
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
2 łyżki oleju kokosowego ,
ewentualnie kilka łyżek mleka







Dodatki:
syrop klonowy,
gruszka



WYKONANIE

Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min. 
Następnie nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając już tłuszczu na złoty kolor z obu stron. 
Z podanej porcji wyszło mi 9 placuszków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz