Tradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.
SKŁADNIKI
2 filety z kurczaka,
sól,
pieprz
Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól o'Sole,
pieprz,
papryka słodka w
proszku,
2-3 łyżki startego startego sera,
Panierka:
½ szkl. płatków kukurydzianych,
2 łyżki mąki pszennej,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
jajko
WYKONANIE
Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy
drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło,
podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i
papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują.
Panierka: Płatki kukurydziane
rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką.
Filety przykrywamy folią, rozbijamy
tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy
pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do
lodówki na 30 minut. Panierujemy najpierw w jajku, potem płatkach.
Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz