sobota, 28 stycznia 2017

DEWOLAJ W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

Tradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.

 


 

SKŁADNIKI


2 filety z kurczaka,
sól, 
pieprz


Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól o'Sole, 
pieprz, 
papryka słodka w proszku,
2-3 łyżki startego startego sera,


Panierka:
½ szkl. płatków kukurydzianych,
2 łyżki mąki pszennej,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
jajko




WYKONANIE 

Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują.


Panierka: Płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką.

Filety przykrywamy folią, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Panierujemy najpierw w jajku, potem płatkach. Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz